Српско удружење ваздухопловно техничког особља за безбедност ваздушне пловидбе

ICAO усвојио студију о факторима додатног стреса и замора код ATSEP особља

Објавио Дејан Јовановић 29. августа 2021. године

Светска организација цивилног ваздухопловства (ICAO) већ годинама сарађује са међународном федерацијом Удружења ваздухопловно-техничког особља за безбедност ваздушне пловидбе (IFATSEA) на пољу стандарда и препорука по питању рада техничког особља контроле летења (ATSEP-Air Traffic Safety Electronics Personnel). Србију у IFATSEA организацији већ дуго година представља и у њеном раду активно учествује Удружење SRBATSEPA.

На ICAO састанку одржаном у регионалном одељењу APAC (Азијске и пацифичке земље) у Бангкоку, Тајланд посебан део је посвећен теми „Фактори који утичу на додатни стрес и замор ATSEP особља и потреба за студијом која би се бавила питањима људског фактора у оквиру ATSEP професије“.  Тада је IFATSEA добила од ICAO безрезервну подршку да спроведе поменуту студију.

IFATSEA logo
Лого организације IFATSEA

ATSEP особље је једно од ретких у ваздухопловству чији је интензитет посла остао скоро непромењен чак и сада, када због мера које намећу мере против пандемије COVID-19, обављају исти посао по још стриктинијим правилима и отежаним условима рада. Фреквенција саобраћаја је утицала на обим посла неких других ваздухопловних професија док је ATSEP особље у сваком тренутку морало да држи висок ниво поузданости својих уређаја и система.

Карактеристике ATSEP професије условиле су потребу за израдом студије о факторима који утичу на додатни стрес и замор ATSEP особља због чега је IFATSEA покренула истраживање како би добила повратне информације од својих колега са свих континената. Онлине платформу и базу података је уредило ATSEP особље из Индије.

Израда студије и анализа је спровођена по фазама, трајала је годину дана, а како је изгледала анкета можете видјети на линку: https://youtu.be/4WrOTLy8hwM

Резултати студије су јасно дефинисани фактори, коначне консолидоване мере и предлози за унапређење стања у овој области који могу унаприједити безбедносну културу и професионално ангажовање ATSEP особља.

Значај ове студије је помоћ у планирању, организацији рада и схватању описа посла ове професије, а као таква може бити важна не само за ATSEP особље већ и за различите међународне институције, ваздухопловне власти, контроле летења и друге заинтересоване институције цивилног ваздухопловства.

Извор: avioportal.me